World Assdciation of Kickboxing Organizations karate sárkány sárkány karate Magyar Kick-box Szak Szövetség
 
 
fej
Kezdőlap
Tőrténelem
Rólunk
Hírek
Versenynaptárak
Vendégkönyv
Képek
Videók
Elérhetőségek
Linkek
Letőltések
Támogatók
Támogatók
fej
 
 

Kick-box történelem

 

A Kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak (az amerikai Mike Anderson és a német Georg Bruckner) egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek - a karate, a teakwondo és a kung-fu - mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre. A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön. A küzdelmi versenyszámokat öt rendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések, rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a semi-contact és a light-contact szabályrendszerekben) vagy a teljes erő (full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett. A semi-contact szabályrendszerben csak félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A light-contact szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerű küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak. A full-contact és a low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók is non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A thai-boxing szabályrendszer a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-boxban is, használatos technika alkalmazása is megengedett. A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő ( a thai-boxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők.) A hivatásos versenyeken fejvédőt nem használnak. A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok, bemutatására kerül sor, zenére fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

 

Történet

 

Korábban két kategória létezett a kick-box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethető, akinrk kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi később megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan Thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcművészeti stílusát. Többek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a '70-es években kiteljesedő harcművészeti láz. Az akkori harcművészeti versenyeken szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contact néven, majd kick-boxnak nevezett sportág. Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlődött ki a jelenlegi szabályrendszer és védőfelszerelés.

Szervezetek

 

A kick-box világszervezete 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) melynek immáron több mint 90 ország a tagja az öt földrészen. Székhely Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni. Magyarországon a '70-es évek végén, 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szövetség. A magyar szövetség elnöke dr. Leyrer Richárd (dr. Leyrer Richárd és Dominique Valera). Kezdetektől fogva a WAKO fő céljai, közé tartozik, hogy a kick-boksz olimpiai sportág legyen. 2006-ban hatalmas lépést tett efelé a sportág, mivel nagy erőfeszítések árán felvételt nyert az AGFIS-ba, a nem olimpiai sportágak szövetségébe, amit az olimpia előszobájának is hívnak. Ugyanebben az évben a Magyar Kick-boksz Szövetség sportági szakszövetséggé alakult.

A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlan években Világbajnokságot rendez. A magyar sportolók 1981-től vesznek részt ezeken a versenyeken, amelyeken 2006-ig 36 egyéni világbajnoki és 34 egyéni európa-bajnoki aranyérmet, valamint több-mint száz ezüstöt és bronzot sikerült nyernünk. Magyarországon a kick-box sporttal foglalkozók száma 5000-5500 főre, tehető, a gyermek (8-9 évesek), serdölő (10-12 évesek), ifjusági (13-15 évesek) junior (16-18 évesek) és felnőtt (19 év felett) korcsoportban.


vonal
Támogatóink:
Füzesgyarmat Polgármesteri Hivatal
Füzesgyarmati Kábeltelevízió

vonal

Egyesületünk a Facebookon :

Facebook elérhetőség

Az egyesület adószáma:
18393794-1-04
Köszönjük az adójának az 1%-át

Az aktuális versenyekről kiírás megtalálható a Hírekben.

A versenyekről és azokon való szerepléseinkről szintén a Hírekben olvashattok.

Emlékek képekben, menüpontban nézhetitek meg ezeken, a versenyeken készült képeket

Ha észrevételed vagy csak véleményed esetleg kérésed van hozzánk, akkor légy szíves és írd meg az
Egyesületünknek
Köszönjük!
vonal

    Webmester